Översikt Stora Blåsjön

Active Ski Travel siktar på att anordna en skidresa till Stora Blåsjön 2018, information om datum kommer inom kort. Detta är en mycket unik resa som det är få förunnat att få uppleva. Vad är det som är så speciellt då? Jo, vi garanterar orörd offpist för den här helgen och liftarna öppnar endast för Active Skis gäster. Helt i linje med Active Skis profil så lämnas även hela berget opistat. Stora Blåsjön längst upp i Jämtland på gränsen till Norge och Lappland brukar historiskt sett få riktigt mycket snö med ett svårslaget snörekord på 278 cm som mest. Den stora NYHETEN i vinter är att bakside-åket från Mesklumpen med eller utan guide inklusive transport tillbaka till liften ingår i paketet under hela vistelsen.

Stora Blåsjön och skidåkningen

Stora Blåsjön har 3 liftar som ligger efter varandra och den totala fallhöjden är imponerande 475 meter, vilket är den 4:e högsta i Sverige. Här är man så långt bort från moderna skidområden som man kan tänka sig. Här finns inga nya 6-stolsliftar, trendiga backrestauranger eller uthyrningar med den allra senaste utrustningen. Nej, här det som att resa tillbaka i tiden, här är det plastfickor för liftkort på överarmen, gamla ankarliftar som gnekande tar dig upp för berget och en backrestaurang i ny regi för denna säsong som byggdes 1993 året efter att hotellet brann ned. Från toppliften erbjuds först kalfjällsåkning, nästa fas i gles björkskog och sista delen i granskog. Åken är välvande och inbjuder till lekfull åkning med små dropp här och där. Åken på framsidan är relativt snälla men det finns också brantare partier i de högre regionerna som guidar gärna visar upp.

Den klart bästa offpiståkningen finns på baksidan av berget. Från den övre liften går man rakt upp mot toppen av Mesklumpen, här har man en fantastisk utsikt. Nu erbjuds långa åk för det mesta den här årstiden i djup kallsnö ned mot Ankarvattnet. Kalfjäll, gles björkskog, bäckraviner, små drops och pillows och avslutningen i gles granskog med bra lutning. När man kommer ned vill man bara så snabbt som möjligt få skjuts tillbaka för att ta om åket igen och igen.

Stora Blåsjön ligger mitt ute i vildmarken och det är inte många som har varit här. Inte undra på att trakten var både inspirationskälla och inspelningsplats för filmen om Dunderklumpen, för er som minns den.

Active Ski Paket

I våra paket ingår transport i vår komfortbuss från Stockholm inklusive skidfrakt samt boende i stugor med frukost, liftkort 3 dagar och offpistguidning under hela helgen för de som vill. Active Ski reprsenterar med 3 utvalda guider där heliski-guiden Erik Ehrner är chefsguide, anläggningen representerar också med guider samt att och några utvalda locals som är uppvuxna på berget finns med i guide-teamet.

Nytt för denna säsong är att vi har fordon som går i skytteltrafik under hela helgen för att ta gästerna tillbaka till liften efter det omtaldade backcountryåket, "British Columbia", (baksidan av Mesklumpen) som ingår i grund-paketet. En annan nyhet är att det kommer att erbjudas transporter för de gäster som har egen utrustning och kunskaper att gå på topptur någon av dagarna. Som tillägg i paketet kan man också köpa till 3-dagarspaket med matig lunchmacka och/eller dagens middag (husmanskost) om man inte vill ordna med det på egen hand i den stuga där man bor.