Översikt Gaustatoppen

Detta är ett unikt resmål som förutom Gaustablikk skidsystem erbjuder turer med Gaustebanen upp till Gaustatoppen där allt är offpist, Skandinaviens La Grave.

Gaustablikk

Vi bor mitt i Gaustablikks skidområde med backar i varierade nivåer. Många av pisterna är kuperade och snirkliga med omväxlande terräng och variation som uppmanar till skidglädje. Här finns både lätta och tuffare nedfarter. För de som vill åka utanför pisten erbjuds både skogsskidåkning inne i skidområdet och riktig fin backcountry-ski med bra lutning och rejäl fallhöjd om man ger sig iväg en kortare sträcka från liftarnas toostationer. Våra guider på resan som gjort säsonger i Gaustablikk visar våra gäster vägen till de bästa åken.

Gaustatoppen

Kryddan på resan som är helt unik är skidåkningen på Gaustatoppen som du får tillgång till via det gamla NATO-tåget (Gaustabanen) vilket byggdes 1959 som tar dig upp i berget till toppen. Väl uppe är det bara att välja vilket av offpiståken du vill köra i olika svårighetsgrader, helt enkelt ett massivt offpistområde. Här erbjuds allt från åk som är lagom branta för de som inte är så vana offpiståkare till stora öppna ytor med lite mer lutning. För de riktiga hard-core åkarna som vill ha riktiga utmaningar så stoltserar Gaustatoppen med ett flertal riktigt branta rännor. Här krävs det att man är en riktigt god skidåkare och har koll på vad man gör. Med hjälp av 4 utvalda svenska guider med erfarenhet från området och en norsk lokal guide kommer Active Ski göra vad vi kan för att just du ska få den åkning som passar dig. Det är endast den norska inhyrda guiden som har befogenhet att guida i rännorna.

OBS! Gaustatoppen är inget kontrollerat skidområde. Vi vill understryka att all åkning från Gaustatoppen sker på egen risk. Det är viktigt att ta in aktuell information vad gäller lavinfara, väder och gällande snöförhållanden samt bära komplett lavinutrustning som kan hyras för hela resan genom Active Ski Travel.

Liftkort

Liftkort för Gaustablikk och Gaustabanen är separata och köpes på plats för att erbjuda varje deltagare största möjliga flexibilitet hur man vill fördela åkningen under vistelsen mellan Gaustablikk och Gaustatoppen. Gaustabanen, tåget upp till Gaustatoppen, tar ca 15 minuter rymmer 20 personer och går hela tiden. Transport från vårt boende i Gaustablikk till Gaustabanens dalstation går fram och tillbaka under hela dagen och ingår i resan. Självklart kan man tura upp för Gaustatoppen också och det finns möjlighet att skida hela vägen tillbaka till Gaustablikk vid goda snöförhållanden och bra väder. Notera dock att all ski touring och åkning på Gaustatoppen sker på egen risk.

Både Gaustablikk skidområde Gaustbanen har öppet 10-17. Priser för liftkort hittar ni under fliken Aktiviteter.

Boende, mat och nöje

Vi bor i nybyggda, mycket fräscha hytter i direkt närhet till skidområdet. Stugorna består av 3 sovrum med 2 bäddar och ett loft med 4 bäddar. Förutom sänglinne, handduk och slutstädning ingår även halvpension under alla tre dagar. Frukost och middag serveras på restaurang ”Bygget” en kortare promenad från boendet. På Bygget är det även afterski fredag och lördag och baren på Bygget stänger på kvällarna först när våra sista gäster tackar för sig.

Detta är en resa för dig som vill utforska ett unikt berg med offpiståkning utöver det vanliga. En fin dag uppe på Gaustatoppen kan man se en sjättedel av Norges landyta, en yta större än till exempel Danmark, och har utsikt bland annat över nationalparken Hardangervidda.