Översikt Disentis

Disentis ligger på 1100 m höjd i en underbar dalgång mellan Oberalp pass och Chur. Att Disentis ligger mitt på Glacier expressens världsberömda tågresa säger det mesta om hur vackert här är.

Disentis är en dold pärla, och här lyser massturismen med sin frånvaro. Glöm liftköer, höga priser och puderhets. I Disentis kan snön ligga orörd i veckor efter ett dump. Älskar man offpist är det helt rätt ställe att åka till.

Vi erbjuder resor med flyg från Stockholm som går att boka online. På förfrågan kan vi även ta fram fram resor från Göteborg, Oslo och Köpenhamn.

Skidåkning Disentis

I Disentis snöar det ofta och mycket och det bästa med orten är att det här kan ligga orört i flera dagar efter ett dump.  Disentis är lite av ett freeride paradis och det unika med orten är att all fin åkning ligger väldigt lätt tillgänglig. Med stighudar under fötterna öppnar man upp för ytterligare nya offpiståk med halvtimmeslånga bestigningar. Är det dålig sikt finns det också möjligheter till riktigt bra skogsskidåkning. Liftköer existerar knappt.

Disentis liftsystem är modernt och effektivt, skidområdet ligger mot syd och solen och erbjuder roliga och varierade pister för alla nivåer. De flesta pisterna är breda och långa i röd färg, perfekt för carvingåkaren. 

Surselva Skipass

När man åker till Disentis får du inte bara underbar piståkning och offpiståkning i världsklass på orten, utan man kan här också på kort tid och med tåget och/eller postbussarna nå grannorterna Andermatt, Sedrun, Obersaxen, Brigels, Vals och Flims/Laax och tillsammans har man då tillgång till Schweiz största skidområde på samma liftkort (Surselva Skipass).

Aktiviteter

Vi rekommenderar att man åker med en bergsguide någon dag för att komma åt den bästa åkningen. Vill man vila benen någon dag kan man besöka det gamla klostret eller titta in hos den exklusiva skidtillverkaren Zai, som förmodligen tillverkar världens mest exklusiva skidor för hand i Disentis. Det finns även en fin Spa-anläggning i Sedrun som man når smididgt med tåget. I Disentis finns även stor sporthall där man kan klättra, spela tennis, fotboll, curling, ishockey med mera.

Byn

Disentis ligger i den delen av Schweiz där man pratar retroromanska. Den historiska byn har även Schweiz äldsta kloster, och idag lever ett 30-tal munkar i klostret och man ser dem ofta gå på turer bland bergen med skidor under fötterna.  Byn är annars väldigt väldigt lugn, men det finns flera trevliga restauranger och barer. Svenskägda Nangijala är en popululär bar och afterski ställe.