Översikt Riksgränsen

Active Ski erbjuder resepaket med flyg med bästa tider för att optimera skidåkningen och med fri skidfrakt till Riksgränsen. Samt att vi i vinter erbjuder ännu klimatsmarta och bekväma natt-tågs resor hela vägen till Riksgränsen Hotell under alla storhelger som Påsk, Valborg och Kristi himmelshelgen. Längre norrut än så här kan du inte komma för att åka skidor i Sverige. Polcirkeln passeras med god marginal under resan hit vilket gör att anläggningen inte öppnar förrän i februari då midvintermörkret börjar släppa sitt grepp. Å andra sidan går det att få uppleva den unika skidåkningen i midnattsol ända fram till midsommar.
Vi kan tacka malmtransporterna till hela världen från Narviks hamn för att det finns en skidanläggning i dessa fantastiska gränsberg mellan Sverige och Norge. Skidåkare har tagit sig hit med järnvägen långt innan vägen ens var planerad.

Skidåkning

Skidområdet fullständigt andas off-pistskidåkning men här finns givetvis också finns preparerade nedfarter för alla nivåer och kategorier av åkare. På framsidan mot hotellet hittar du nedfarten Skimastern" som är en lagom utmaning i svart färg. På solsidan vid Nordalsliftarna hittar du flera nedfarter med röd lutning i skön natursnö som ofta är som allra bäst på vårkanten. Vill man ha lite extra spets på offpiståkningen så är det värt att hika uppför Nordalsfjället för ett riktigt skönt åk i brantare lutning som ofta bjuder på djupsnöåkning, på Nordals körs årligen NM i friåkning. Ett annat alternativ är att skråa "skiers left" från övre stolliften över landsgränsen mot Norge och nedför Björnefjell och ta tåget tillbaka därifrån.

Från maj månad erbjuder Riksgränsen liftöppet för midnattsskidåkning fredagar och lördagar hela månaden. I skipasset ingår numera även Björkliden skidanläggning som endast ligger en knapp halvtimme från Riksgränsen. I Björkliden finns stor skidåkning med långa åk, massor av fina pister och en bra offpiståkning som många inte känner till. Vill man även åka över till Narvik med Skandinaviens högsta liftburna fallhöjd eller till det tuffa skidberget, Nuolja, i Abisko så når man dessa orter under en timmes restid också.

Aktiviteter

Vi kan rekommendera offpistguidning i Riksgränsen för att nå de allra bästa åken och få bra koll på skidområdet. Guidade topptur på svenska eller norska sidan är något man tar med sig resten av livet eller varför inte prova på några toppar med heliski och riktigt långa åk.

Logi & nöjesliv

Vi bor bekvämt på Riksgränsen Hotell i hotellrum, skidåkarrum eller lägenheter av olika storlekar alternativt på Katterjokks Turiststation. After ski och nattklubb på klassiska Grönan varje dag.